Шенгенський кодекс про кордони

Стаття 6

Умови в’їзду для громадян третіх країн

    • Для перетину кордону з ЄС ви повинні мати будь-який закордонний паспорт з візою, або просто біометричний закордонний паспорт (після набуття чинності безвізовим режимом), який буде дійсним не менше 3 місяців після вашого повернення додому
    • З біометричним паспортом під час безвізу, або зі звичайною візою ви можете перебувати в ЄС не більше, ніж 90 днів протягом 180
    • Відлік 180-денного періоду для оцінки прикордонником вашого попереднього перебування на території Шенгену ведеться назад «від сьогодні». Якщо сьогодні 1 серпня, то відлік закінчується 3 лютого. За цей час у вас має бути не більше 90-та днів перебування в ЄС.
    • Також ви можете мати чинний дозвіл на проживання, або довгострокову візу (яка дає право на триваліше перебування в ЄС, ніж 90 днів підряд)
    • ви повинні могти спокійно і переконливо пояснити прикордоннику, куди їдете, на скільки часу, з якою метою, як будете повертатися, і яким чином зможете забезпечити себе їжею та житлом на час подорожі
    • пояснення потрібно підтвердити документально або наочно.

Застереження в ШІС стосуються

    • осіб, яких було визнано винними у вчиненні злочину на території ЄС і засуджено на термін ув’язнення від 1 року
    • осіб, щодо яких є підстави вважати, що вони вчинили тяжкий кримінальний злочин чи мають намір скоїти такий злочин на території будь-якої держави-члена ЄС
    • осіб, які були вислані з ЄС
    • осіб, яким було відмовлено у в’їзді або заборонено проживати в державах-членах ЄС через недотримання національних правил в’їзду або проживання та ін..

Усе це може стати підставою для відмови у в’їзді. Водночас, не всі випадки відмови у в’їзді та вислання з ЄС тягнуть за собою внесення до ШІС

  • Навіть якщо ви в’їхали 1 серпня о 23:55, це ваша дата в’їзду, і 2 серпня буде вже другим днем вашого перебування
  • Якщо раніше ви перебували в ЄС на підставі дозволу на проживання або довгострокової візи, ці дні не рахуються
  • існує перелік документів, які ви можете надати на кордоні для підтвердження мети перебування, наявності коштів і наміру повернутися назад, але він не вичерпний, усе залежить від конкретних обставин
  • У кожної держави свої вимоги до мінімальної суми, яку треба мати з собою, вирахувані на підставі середніх цін на дешеве житло і харчі
  • Крім готівки, підтвердженням наявності засобів до існування можуть бути туристичні чеки, кредитні картки, декларації спонсування (коли хтось відповідно до закону підтверджує намір фінансувати вашу подорож), або гарантійні листи від приймаючої сторони (наприклад, про надання чи оплату житла)
  • Якщо у вас є дозвіл на проживання або довгострокова віза однієї країни-члена ЄС, ви можете в’їхати до неї через іншу країну навіть не маючи необхідної суми коштів або документів
  • Вас можуть впустити на територію ЄС без виконання викладених вище правил, якщо це питання гуманітарних міркувань, національних інтересів або міжнародних зобов’язань.

Більш детально ознайомитися з інформацією можна за наступним посиланням:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32016R0399